Besicilik Yatırım Kredisi
Tarımsal üretim faaliyetleri arasında yer alan ve önemli üretim faaliyeti alanları arasında ve ekonomik etkinlik seçenekleri arasında yer alan besicilik faaliyetleri de özellikle son dönemlerde bankaların sunmuş olduğu banka kredi ürünü seçenekleri ile destek sağlanması amaçlanan faaliyet seçenekleri arasında yer almaktadır. Bu faaliyet seçeneklerinin geliştirilebilmesi adına bankalarda bu türden üreticilere destek sağlama amacı ile Besicilik yatırım kredisi seçenekleri besi yatırımlarının geliştirilebilmesi adına kişilere destek sağlama amacı ile sunulmuştur. Bankalar tarafından özellikle son dönemlerde oluşturulan banka kredi ürünü seçenekleri arasında yer alan bu kredi seçeneği yoğun bir talep alanı oluşturmuştur.
Besicilik yatırım kredisi seçenekleri bankalar tarafından kişilere üretim faaliyetlerinde destek sağlaması amacı ile geliştirilmiş bir banka ürünü seçeneğidir. Bu banka kredi ürünü seçeneği ile yatırımcılara hayvan alımının yanı sıra yemleme ünitesi, yem karıştırma makinesi, ahır inşaatı ve gübre çukuru inşaatı gibi farkı yatırım faaliyeti ihtiyaçlarında gerekli olan finansman desteği sağlanmaktadır. Bu kredi ürünü seçeneğinde kişilerin yatırım amaçlarında ihtiyaçları olan nakit miktarının %85’ine yakın kısmı banka kredi seçenekleri ile kişilere sunulmaktadır. Bu kredi seçeneklerinde kredi koşulları kişilere uygun koşullarda sağlanmaktadır.
Bu kredi ürünü seçeneğinde ipotek ile teminat altına alınan kredilerde vade süresi 120 aya kadar uzatılabilmektedir. Ayrıca kişiler bu kredi seçeneklerinin geri ödemelerini belirlenen dönemsel geri ödeme seçenekleri ile 6 ya da 12 aylık dönemsel ödeme seçenekleri ile bütçelerine uygun koşullarda gerçekleştirebilmektedirler.
Genel olarak tüm bankalar tarafından müşterilerine sunulan bu kredi ürünü seçeneği için kişiler şubeler üzerinden detaylı bilgi alabilecekleri gibi internet üzerinden de bilgi sağlayabilmektedirler. Bankalar kişilerden kredi talepleri öncesinde kredi kullanımında gerekli olarak farklı evrak taleplerinde bulunmaktadırlar.
Bu evraklar genel olarak; çiftçilik belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi, işletme tescil belgesi, hayvan alımlarında hayvan pasaportları, yer seçim raporu, kuruluş izni ve çalışma izni gibi belgelerdir. Bankalar değerlendirme aşamalarında farklı evrakların ihtiyacı durumunda ihtiyaç duydukları belgeleri de müşterilerinden talep edebilmektedirler. Bu türden evrak gereklilikleri bankalara göre çeşitli değerlendirmelere göre farklılık gösterebilmektedir.