En Hesaplı Kredi Çekme
Kredi sisteminin amacı, bireysel ya da ticari ihtiyaçlarınız için gerekli olan finansmanın belli bir vadede geri ödenmek üzere karşılanmasıdır. Gerçek ve tüzel kişilikler için mevcut olan kredi şartları farklı olmakla birlikte, kredi almak isteyen kişinin bankaya ya da finans kuruluşuna söz konusu krediyi geri ödeyebileceğini taahhüt etmesi gerekir.
Kredi çekmek birçok sebep için geçerli olabilir. Doğru bir ödeme planı yapıldığı sürece kredi olanaklarından faydalanmanın zararı olmayacak, aksine bütün nakit ihtiyaçları kısa sürede karşılanacaktır. Kredi almadan önce mutlaka bir gelir-gider hesaplaması yapmanız ve aylık ödenecek vadeyi rahatlıkla karşılayacağınızdan emin olmanız gerekir. Bununla birlikte en hesaplı kredi çekme konusunda araştırma yapmanız da birçok açıdan faydalı olacaktır.
Kredi Çekerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
• Kredi ödemelerinizde aksaklık yaşandığı zaman bunun ciddi anlamda zorluk çıkaracağını göz önünde bulundurmalısınız. Belli bir sayıda taksiti aksattığınızda olay hukuki mercilere intikal edebilir ve mülkleriniz icra, ipotek gibi yaptırımlara uğrayabilir.
• Kredi başvurusu yaparken mevcut aylık gelirinizin taksitleri ödemeye yeteceğinden ve bu miktarın herhangi bir geçim sıkıntısı yaşatmayacağından emin olmalısınız.
• Gecikmiş kredi borcunuzu bir süre sonra kapatsanız dâhi durum kredi notunuza işlenecektir. Eğer kara listeye girerseniz beş yıl kadar bir süreyle kredi almanız ya da kredi kartı başvurusu yapmanız imkânsız olacaktır. Böyle durumlarla karşılaşmamak için iyi bir ödeme planı yapmalısınız.
Hangi Krediler Daha Hesaplı?
Vade sayısı arttıkça bankaya ödeyeceğiniz paranın miktarı da artacaktır. Bunun sebebi aylık ödeyeceğiniz miktarın belli bir faize tabii olmasıdır. Bankadan çekmiş olduğunuz kredi miktarı, üzerine masraflar konularak kredi türüne ve sizin talebinize göre belirlenen vadelere bölünür. Her ay belli bir faiz işlenir.
En hesaplı kredi konusunda karar verirken faiz oranlarına göz atmanız gerekir. Bankalar kredi taksitlerine aylık %0,75 ile %2 arasında bir faiz belirlemektedir. Kredi almadan önce bankaların faiz oranları arasında bir karşılaştırma yapmanız faydalı olacaktır. Yalnızca anapara üzerinden hesaplama yaparak hesaplı kredi konusunda karar vermeniz imkânsızdır. Bu hesaplamayı banka çalışanlarından yardım alarak yapabilirsiniz.