Teminat Mektupları Nedir
Finansal alanda sıkça duyulan ve yasalar çerçevesinde belirlenen belge niteliğinde ki seçeneklerden biride teminat mektuplarıdır. Teminat mektupları nedir? Bankaların müşterileri kendilerini garanti altına almak adına düzenledikleri ve genel olarak ticari hayatta kullanılan mektuplar olarak tanımlana bilen teminat mektupları farklı şekillerde düzenlene bilmektedir. Farklı bir şekilde de sözleşmelerden doğan eylemleri başkaları tarafından maddi yüklenilmesi olarak ifade edilebilmektedir.
Teminat mektupları yurtiçi teminat mektupları ve dış garantiler şeklinde bir ayrıma tabi tutulabilmektedir. Yurtiçi teminat mektupları genel olarak ihalelerde kullanılmakta ve Türk Lirası ya da döviz üzerinden gerçekleştirilen finansal işlemlerde düzenlenmektedir. Yurtdışı teminat mektupları ise lehtarın yabancı bir firma olduğu durumlarda yurtdışında hizmet veren bankanın kontrgarantisini gerektiren teminat mektupları olarak ifade edilir. Bu teminat mektubunda mektupta yer alan döviz miktarı muhataba tazmin tarihindeki kur üzerinden dövizin TL karşılığı belirlenerek ödenir.
Teminat Mektupları Nasıl Alınır?
Bankalar tarafından düzenlenen teminat mektupları teminat mektubuna konu olan faaliyetin gerçekleştirilmesi için sahip olunması gereken güce sahip olunduğunun ispatlanması amacı ile kullanılmaktadır. Teminat mektupları nasıl alınır? Kişiler teminat mektubu alabilmek için faaliyetler için gerekli olan gücü bankalara gerekli delilleri göstererek kanıtlamak zorundadırlar. Bu koşullar sağlandıktan sonra ilgili banka tarafından muhatap bankaya kişiye kefil olduğunu belirten bir teminat mektubu hazırlar. Teminat mektupları farklı şekillerde hazırlanabilmektedir. Teminat mektubu çeşitleri;
- Geçici Teminat Mektubu: bu teminat mektubu çeşidi teklif mektubu olarak da adlandırılabilmektedir. İşin maliyeti lehtar tarafından mektup tutarı ile belirlenir ve genellikle bir ay vade süresine sahiptir.
- Kesin Teminat Mektubu: İhale işlemlerinde ihalede bulunan ve teminat yapması uygun görülen lehtar firma tarafından verilmektedir. İhale konusunun kesin kabulü ile ilişkilidir. Bu teminat mektubu vadeli veya vadesi olabilir. Geçici teminat mektubunun iadesi ile yürürlüğe girer ve sözleşmenin yerine getirilmemesi durumunda nakde çevrilir.
- Avans Teminat Mektubu: bu teminat mektubu belirlenen şartlarda muhatap daire tarafından mektubun tarafları arasında yer alan lehtara yapılacak olan ön ödemenin garanti altına alınması amacı ile verilir.