Bono Nedir

Belirli bir paraya değer olarak gösterilebilecek olan evrakın borçlusu tarafından imzalanarak alacaklıya verilmesi ve borcun belirli bir vade süresi sonrasında ödeneceğini bildiren ticari belgeler bono olarak tanımlanmaktadır. Bono bir ödeme vaadi şekli ve vadeli borç işlemlerinde kullanılan bir senettir. Borcu ödeme konusunda nakit sıkıntısı yaşayan kişiler bono senedi ile borçlarını ileri bir tarihte ödeyeceklerine dair o an için nakit ödeme yerine alacaklısına bono vererek borcunu belirlediği vade süresi sununda ödeme koşulu altında borç altına girmiş olmaktadır.

Bonoda Yer Alan Taraflar

Her resmi işlemde olduğu gibi bono işlemlerinde de işleme konu olan taraflar yer almaktadır. Bonoda yer alan taraflar iki taraf olarak ifade edilmektedir. Bonoya konu olan taraflar:

  • Borçlu(Muhatap): Borç altına giren yani bono bedelini ödeyeceğini vaat eden kişidir.
  • Alacaklı(Lehtar): Bono bedelini tahsil edecek kişidir. Borçlunun borcu karşılığında ödeme vadesini belirterek borcunun ertelenmesini bildirdiği kişidir.

Bonoya Konu Olan Aşamalar

  1. Bononun Şekli: Bono kıymetli evrak niteliği taşıyan bir evrak olarak nitelendirilebilmektedir. Bir senet olarak da nitelendirilebilecek olan bono özel şekil şartlarına tabi özellikler göstermekte ve bonodaki şekil şartları TTK’ da belirtilen özelliklere göre belirlenmektedir.
  2. Bononun Düzenlenmesi: bonolar düzenlenirken yasarlar ile belirlenmiş olan zorunlu şekil şartlarına bağlı kalınması gerekmektedir. Belirtilen şartlara bağlı kalınması bonoların düzenlenmesinde sorun yaşanmaması için oldukça önemlidir. Ve bonolar düzenlenirken rakamların yazılışına oldukça dikkat edilmelidir.
  3. Bononun Ciro İşlemleri: Düzenlenen bonolar ciro ya da teslim yolları ile bir başkasına devredilebilmektedirler. Ciro muhasebe terimleri arasında yer alır ve bir bono senedi üzerindeki hakların başka bir kimseye kayıtsız ve şartsız devredilmesi anlamına gelmektedir. Ciro işlemlerini gerçekleştiren kimselere ciranta adı verilmektedir. Ciro etme işlemleri iki şekilde yapılabilmektedir. Bunlardan ilki tam ciro ve diğer ciro etme seçeneği beyaz ciro olarak adlandırılmaktadır.
  4. Bononun Tahsil İşlemleri: Borç vaatlerine konu olan bonoların tahsil ve takip işlemleri bizzat alacaklı tarafından yapılabileceği gibi alacaklı yerine bankalar aracılığı ile de yapılabilmektedir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ