Tahvil Nedir

İlerideki risk yönetimleri adına şirketlerin fon ihtiyaçlarını yönetebilmeleri adına çıkarmış oldukları borç senetleri ekonomi terimleri arasında yer alan tahvil olarak tanımlanabilmektedir. Şirket tahvilleri Anonim Şirketler Genel Kurulu kararı ile çıkarılabilmektedir. Çıkarılan tahvillerde en önemli konu tahvillerin değerlerinin aynı olmasının gerekliliğidir. Tahvil çıkarmada bir diğer önemli konu ise tahvil çıkaracak olan şirketlerin ödenmiş sermaye tutarından fazla tahvil çıkaramaması koşuludur. Tahvil çıkarmak isteyen kişilerin SPK’ dan izin almaları gerekmektedir.

Tahvil Çıkarmanın Faydaları ve Sorumlulukları

Yatırım aracı seçenekleri arasında yer alan ve yatırımlarında tahvil kullanmak isteyen kişi ve kurumların kazanç sağlama amacının yanı sıra bazı sorumlulukları da yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu neden ile tahvillerin kişilere sağlamış olduğu bazı hak ve sorumluluklar bulunmaktadır.  Bunlar;

  • Tahvil sabit getiri sağlayan bir menkul kıymet olarak nitelendirilebilir. Bu neden ile tahvillerin getirileri öncesinden bilinebilmektedir.
  • Tahvil sahibi olan kişi şirketin kar ya da zarar risklerine katlanmak zorunda kalmaz. Sadece şirkete faiz karşılığında borç olanağı sağlar. Bu neden ile tahvil sahibinin şirket üzerinde herhangi bir hakkı bulunmamaktadır.
  • Şirketlerde kar dağılımından önce tahvil sahiplerinin alacakları ödenir sonrasında kalan tutar dağıtılır.

Tahvil Çeşitleri

    1. Devlet Tahvilleri ve Özel Tahviller
    2. Primli Tahviller ve Başa Baş Tahviller: Üzerinde yazılı olan değer üzerinden satışa sunulan tahviller başa baş, üzerinde yazılı olan değerden daha düşük bir değer ile satışa sunulan tahviller primli tahviller olarak ifade edilmektedir.
    3. Hamiline ve Nama Yazılı Tahviller:
    4. İkramiyeli Tahviller: Satış politikası olarak belirlenen ve sahibine ek menfaatler sağlayan tahvil seçenekleri olarak ifade edilebilmektedir.
    5. Garantili Tahviller ve Garantisiz Tahviller: Satışını arttırma amacı ile bir tahvil adına banka ya da şirket garantisi veriliyor ise bu tahviller garantili tahviller olarak normal tahviller şartları altında çıkarılıyor ise garantisiz tahvil adı verilir.
    6. Paraya Çevrilme Kolaylığı Olan Tahviller: Üzerinde yazılı olan vade sürelerinden önce faizi ile birlikte kolaylıkla nakde çevrilebilen tahvil seçenekleridir.
    7. Sabit Faizli ve Değişken Faizli Tahviller: Tahvillerde etkili olan faiz oranlarının piyasadaki tahvil arz ve talebine göre günlük olarak belirlenen tahvillere değişken faizli tahviller denir.
    8. İndeksli Tahviller: Altı ya da döviz kuru sistemleri ile ilişkili olan tahvil seçeneğidir. Bu tahvillerde tahvilin anaparası kur artışı yüzdelerine oranlanarak tahvil sahibine ödenir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ